Odżywianie w domu

Wskazówki żywieniowe dla chorego leżącego:

  • częstotliwość posiłków – cztery, pięć razy dziennie o stałych godzinach, kolacja maks. o 19.00;
  • temperatura dań – pokojowa;
  • konsystencja – płynna, półpłynna, miękka, niewielkie kawałki;
  • naczynia – wygodne w użyciu (np. kubki z dzióbkiem i przykrywką), z materiałów nietłukących się i utrzymujących stałą ciepłotę;
  • dieta: zgodna ze szczególnymi zaleceniami lekarskimi, a jeśli ich nie ma, to: lekkostrawna, odpowiednio zbilansowana co do ilości składników budulcowych (woda, białko), energetycznych (tłuszcze i węglowodany), witamin i minerałów; z niewielką ilością cukru (minimalne porcje słodyczy i napojów słodkich) oraz soli, która zatrzymując w organizmie wodę, prowadzi do obrzęków; bogata w produkty zasadotwórcze (np. buraki) oraz wysokobłonnikowe (np. pieczywo pełnoziarniste, sałata, otręby – aby wyregulować pracę układu pokarmowego); 

WAŻNE: Pacjenci z odleżynami powinni przejść na dietę wysokobiałkową zleconą przez lekarza. 

  • płyny – zapotrzebowanie chorego leżącego na płyny zależy od jego aktywności fizycznej, ale także od temperatury i wilgotności pomieszczenia, w którym przebywa; aby nie doprowadzić do odwodnienia, powinien on wypijać ok. 3 l płynów pod różnymi postaciami (naturalnych soków, kompotów, zup, wody niegazowej, której skład należy skonsultować z lekarzem opiekującym się chorym), w tym minimum dwie szklanki mleka i jego przetworów.

Źródło artykułu: Opieka nad leżącym w domu (kliknij tutaj), 14.03.2012 Autor: Magdalena Gajda, konsultacja: dr n. med. Ewa Szeląg, pielęgniarka, adiunkt w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi

    Kontakt

    ul. Smukalska 251,
    85-485 Bydgoszcz 
    telefon tel. 52 340 23 01

    Sekretariat:

    zol.bydgoszcz@op.pl

    zegr

     

    pon., śr., czw., pt. 8-13
    wt. 8-16
     

     

     Znajdź nas na Facebook'u!

    NIP: 9671337547
    REGON: 340853073

    Zgoda jest wymagana